Legend

 

 

 

Legenda savršenstva

Legend predstavlja pravi koncentrat vrhunske tehnologije koja nudi sportske performanse, iznimnu udobnost i visok stupanj sigurnosti.

Uglađena elegancija

Klasičan izgled limuzine uglađen  je i elegantan. Forma, koja je sposobna odoljeti vremenu bez uplitanja u mrežu modnih trendova, na određeni način ispunjava očekivanja svih koji žele uglađenu eleganciju bez ekstravagancije.

Najvažnije izmjene na novoj Hondi Legend napravljene su na vanjskom dizajnu. Redizajnirana su velika svjetla, odbojnici, dok su 18'' aluminijski naplatci sad dio standardne opreme.

Ispod redizajnirane vanjštine, nalazi se jedan od najsnažnijih V6 agregata u ovom segmentu sa snagom koja odgovara V8 agregatu, dok se istovremeno može pohvaliti izrazitom mirnoćom rada i potrošnjom goriva koje odgovaraju njegovoj konfiguraciji. Radna zapremnina novog agregata je povećana za 200 cm3 što novom Legendu daje značajno veći okretni moment pri svakom broju okretaja.

Pored unaprijeđenog agregata tu je i pet stupanjski mjenjač koji vozaču pruža mogućnost veće iskorištenosti i uživanja tijekom vožnje. Novi mjenjač je opremljen izmijenjenom ručicom mjenjača i omogućava vozaču poboljšanu kontrolu nad izborom stupnja prijenosa uz pomoć unaprijeđenih tipki za mijenjanje brzine smještenih na upravljaču i novog softvera za promjenu brzine. S toga, novi mjenjač reagira brže na komande vozača čak i u običnom automatskom režimu rada i pruža jednostavan pristup snazi agregata.

Udruženi efekti unaprijeđene transmisije i povećanog okretnog momenta rezultirali su da Legend postiže ubrzanje od 0 do 100km/h za 7,1 sekundu, odnosno 0,2 sekunde brže nego ranije. Potrošnja goriva i emisija CO2 su također smanjeni u odnosu na prethodnu verziju modela.

Udobnost bez kompromisa

U središtu dizajna novog Legenda nalazi se prostrana kabina putnika usmjerena ka smanjenju napora prilikom vožnje u različitim uvjetima. Sve karakteristike istinske vrhunske limuzine vidljive su upravo u  unutrašnjosti. Težak ispit elegancije i klase Honda Legend prolazi s najboljim ocjenama. Kvalitetni materijali i mikroskopska preciznost završne obrade u najboljem stilu stvaraju vrhunski ugođaj koji zavrjeđuje pet zvjezdica. Sjedala su presvučena kožom, uz završnu obradu na najvišem stupnju. Udobnost je kompletna bez obzira na to sjedite li straga ili sprijeda, no prije svega ostvaren je zavidan stupanj ergonomije na vozačkom mjestu. I oni najzahtjevniji teško će imati što prigovoriti. Osjećaju udobnosti pridonose jastuci od posebne pjene sposobne dodatno umanjiti vibracije koje proizvode agregat ili cesta. Instrumenti su klasični, dobro čitljivi u svim uvjetima, a na središnjem tunelu dominira ekran satelitske navigacije koji izbacuje i mnoge druge informacije. Telefon, vrhunski audio uređaj i putno računalo objedinjeni su na jednom mjestu, a postoji i mogućnost glasovnoga upravljanja, dok se pri ubacivanju ručice mjenjača u hodu za vožnju unatrag vanjski retrovizori automatski spuštaju i aktivira se kamera koja snima prostor iza automobila 138° u širinu i 91° u visinu. Slika se projicira na zaslonu satelitske navigacije, a komunikacija je moguća bežičnom vezom putem Bluetooth tehnologije.

Ovaj automobil opremljen je nizom NVH tehnologija (Noise, Vibration and Harshness – Buka, Vibracije i Udarci). Najnapredniji među njima je Aktivni sistem smanjenja buke (Active Noise Cancellation system – ANC), koji smanjuje buku niske frekvencije, emitirajući suprotne zvučne valove putem 'Bose' audio sustava.

Uvijek pod kontrolom

Sigurnost je jedna od najbitnijih odlika Legenda, a skupu sigurnosne opreme koji je i do sad bio upečatljiv dodani su i aktivni nasloni za glavu. Novi nasloni za glavu po principu rada slični su onima koji se mogu naći kod modela Civic i Accord, a upotpunjeni su i ACE strukturom karoserije. Dio bogate sigurnosne opreme je Super Handling All-Wheel Drive koji koristi prijenou snage na sva četiri kotača. U normalnim uvjetima 70 posto snage agregata prenosi se na prednje kotače, no sustav omogućuje prebacivanje do 70 posto snage na stražnju osovinu ako to uvjeti na cesti zahtijevaju. Osim toga, sposoban je izmijeniti raspodjelu snage na stražnjim kotačima kako bi Legend s lakoćom zadržao zadani smjer kretanja.

Elektronika je prisutna u svim aspektima upravljanja vozilom kontrolirajući i dinamičke funkcije, ali je njezin rad prilično neprimjetan sve dok se ne aktivira CMBS. Sustav, koji pomaže vozaču u izbjegavanju sudara (Collision Mitigation Brake System), djeluje samostalno čim radar skriven u prednjem dijelu zabilježi moguću prepreku te upozorava vozača na reakciju. Javlja se u tri stupnja koja su okarakterizirana zvučnim signalima, porukama na displeju unutar instrumenata, zatezanjem pojaseva, a u završnom djeluje na kočnice stvarajući deakceleraciju sve do 0,9 g nakon čega je dovoljan samo blagi pritisak na kočnice za potpuno zaustavljanje. Za dodatnu aktivnu sigurnost Legend je opremljen zakretnim xenon svjetlima, a za zaštitu pješaka prednji se poklopac prilikom udara diže 15-ak cm u zrak.

Ovaj unaprijeđeni model daje novi i snažniji karakter najluksuznijem Honda modelu i predstavlja odgovor na reakcije kupaca na prethodnu verziju.